Utdeling av flyers til åpning av Vega Scene – Kald Krig

KALD KRIG
– UMULIG KJÆRLIGHET I EN UMULIG TID
I dag, 03.11.2018, er det mange som gleder seg til åpningen av kulturhuset Vega Scene. For mange av oss er den røde metall og glassblokka i Hauskvartalet et monument og en advarsel om en ny tidsepoke; ikke bare for Hauskvartalet, men også for hele Oslo Sentrum. For de som ikke har fått det med seg, ble Hauskvartalet solgt av Oslo Kommune sommeren 2016 til eiendomsgigaten Urbanium AS. Det vil si at den kommunalt «tålte» bruken av Hauskvartalet, nå Hausmannsgate 40 og Hausmania; men tidligere også H42 og Brenneriveien 1; nå står under risiko for en radikal forandring fra slik vi kjenner det.
En av de første filmene som skal vises på Vega Scene, er den polske regisøren Pawel Pawlikowski’s «Cold War», en historie om umulig kjærlighet i en umulig tid. Vi; brukerne og beboerne i Hauskvartalet syntes ikke tittelen kunne være mer passende for kampen vi har måttet føre for retten til å bo og bruke kulturkvartalet vi selv har vært med på å utvikle siden 1999. Vi syntes Vega Scene har potensiale til å være et flott tilskudd til kulturmangfoldet i Hauskvartalet, alternative filmer med dyptgående tematikk til 56 kroner er vanskelig å klage på; men uten det kulturgrunnlaget Vestbredden og Hausmania har utarbeidet over årene er vi skeptiske til om kulturoppblomstringen vi nå ser noensinne ville sett dagens lys. Da Vestbredden ble okkupert i 1999 av Boligaksjonen, var Hauskvartalet en spøkelseslandsby og det var noe av grunnlaget for at Oslo Kommune lot «Okkupantene» få bli og senere gi form og farge til Kvartalet og la grunnlag for kulturhuset Hausmania i Hausmannsgate 34 og senere også den selvstyrte baren Taxi Take Away.
Hausmania’s kontrakt utgår i 2020 og Vestbredden har vært i forhandlinger med de nye eierne vedrøreende framtiden vår i Hauskvartalet helt siden eiendommene ble solgt. Vi reiser ikke en langefinger eller kaster en stein mot de nye eierne men ønsker at det «Nye Oslo» skal annerkjenne kampen som har lagt til rette for Kulturkvartalet vårt. Det har alltid vært beboerne og brukerne av Hauskvartalet som har definert kulturen her, og hvordan utenforstående selskaper skal kunne overta arbeidet uten våre erfaringer og deltagelse; forstår vi virkelig ikkke.

Så kos dere med Kald Krig i Sort-hvitt og fine farger, men annerkjenn historien bak kvartalet vårt. Vi må forstå historien for å sikre framtiden.

– Vemmelig hilsen Vestbredden Vel Vel

EnglishGermanNorwegianSpanish